5 mei 2018
Elburg in feesttooi en ook de boten in de haven feestelijk opgetuigd. Zo werden wij (de leden van Oog en Optiek) ontvangen op deze bijzondere feestdag.

Nadat alle auto’s waren aangekomen en de groep zich had verzameld, gingen wij eerst op weg naar Restaurant de Haas om koffie te drinken en de plannen van die dag te bespreken. Om 11.00 uur hadden wij een afspraak voor een rondleiding langs de huizen waar de Joodse gemeenschap van Elburg tot de tweede wereldoorlog gewoond had.

We begonnen bij de synagoge (sjoel) die nu omgebouwd wordt tot expositieruimte en gingen vervolgens naar de oorspronkelijk ingang met het mooie bord boven de poort. Nu niet meer in gebruik maar nog steeds een blikvanger in de straat.

Daarna ging de gids langs de huizen waar Joodse mensen gewoond hadden en van iedere familie wist hij wel een anekdote of een bijzonder verhaal tot het moment dat de bewoners opgehaald werden om afgevoerd te worden naar de vernietigingskampen.

Over Rosie Vecht had hij een bijzonder verhaal omdat zij in de eerste wereldoorlog uit het neutrale Nederland vertrokken was naar Antwerpen om in een ziekenhuis te werken en toen zij daar door de Duitsers betrapt was en het land uitgezet zij toch weer terugkwam en uiteindelijk door een granaat getroffen werd en ook daar in haar ziekenhuis overleed. Zij heeft de Tweede Wereldoorlog nooit meegemaakt maar het is toch een bijzonder verhaal over een dapper Joods meisje.

De Joodse begraafplaats mochten wij fotograferen vanaf de ingang omdat vanwege de sabat het niet toegestaan was de begraafplaats te betreden. Daar vertelde de gids het verhaal over de Joodse slager die tweemaal begraven werd. Ontsnapt aan deportatie kon hij onderduiken maar om de Duitsers op een dwaalspoor te brengen werd hij “begraven” op de begraafplaats maar had men in zijn graf wapens verborgen. Uiteindelijk heeft hij de bevrijding meegemaakt en op latere leeftijd overleden en alsnog “echt” begraven.

Om twee uur hadden wij een afspraak voor een tocht met een authentieke botter de ELB29. Door vrijwilligers onderhouden en als schipper mee aan boord. Met de motor de haven uit en eenmaal op open water gingen de zeilen omhoog en was vooral Hans Kreek druk met meetrekken en hijsen. En was hij daarvoor speciaal meegegaan. Een machtig gezicht om dat grote bruine doek de lucht te zien ingaan. En ook hier weer vertelde de schipper de geschiedenis van de Elburger botter 29 en hoe zij voor 300,00 gulden gekocht was toen ze helemaal verrot en lek op het punt stond om afgeserveerd te worden. En hoe zij nu een nieuw leven heeft onder de hoede van de Botterstichting Elburg en meedoet aan zeilwedstrijden en zelfs een enkele maal gewonnen heeft. Zeg nooit nooit!

Al met al een dag met een gouden randje dat besloten werd in restaurant De Herberg met een heerlijk menu waar natuurlijk ook paling en schol op stonden. Wat wil je ook in een visserstad.

Voor de nieuwe mensen in onze groep was het ook de gelegenheid om kennis te maken met de oudere leden van Oog en Optiek en is dat van beide kanten heel goed bevallen.

Groeten van Hans en Noortje en tot het volgende clubuitstapje.

Foto’s © Noortje de Vries