Uitslag – Regionale Digitale Fotowedstrijd 2019

Juryverslag

De juryleden 2019 waren Frans de Boer en Louis Visseren.

Toen de organiserende fotoclub Oog & Optiek uit Lunteren mij benaderde om de jaarlijkse fotowedstrijd te jureren heb ik dit met veel plezier toegezegd en ben op zoek gegaan naar een geschikt maatje. Mijn keuze viel op Frans de Boer, die ik al jaren ken en die voor fotogroep Zwaanshoek al menig jaar de kwartaalopdrachten jureert. Frans is socioloog en stelt als fotograaf de betekenis van het beeld centraal. Tijdens zijn studie specialiseerde hij zich in de rol van het beeld bij propaganda. Hij werkt nu zowel met schoolkinderen als ouderen in fotografieprojecten. Ikzelf word van tijd tot tijd voor jureringen gevraagd en doe dat steeds met veel genoegen. Ik neem deel aan de landelijke groepen Fiap en BMK, ben bondsmentor en spreker en sinds kort toegetreden tot de taakgroep Opleidingen en sprekers van de Fotobond.

Bij het jureren zijn beide juryleden onafhankelijk van elkaar aan het werk gegaan. Wat opviel was de worsteling van de verschillende clubs om tot een serie te komen. Eigenlijk is het ook wel veel gevraagd om een serie te maken met verschillende makers. De individuele expressie van het individu leidt al snel tot een gebrek aan consistentie in het uitgangspunt van het thema of de gekozen beeldtaal. Soms kiest een club voor een overeenkomstig onderwerp of genre, maar dat is niet hetzelfde als een overeenkomstig thema.

De beste resultaten worden bereikt als de club van de wedstrijd een gezamenlijke activiteit heeft gemaakt. In een enkel geval leidt dat tot een geënsceneerde situatie die ongetwijfeld veel hilariteit onder de makers heeft opgeleverd. In fotografisch opzicht maakt dat echter duidelijk dat acteren en ensceneren disciplines zijn die veel vakmanschap vereisen. In andere gevallen wordt teruggevallen op vormfotografie. Daar is op zich weinig op tegen als er ook een betekenisgevende laag wordt aangeboord. De winnende club komt met een serie portretten die als een typologie kan worden aangemerkt en waarbij ook de individuele portretten veelzeggend zijn.

Eén van de individuele foto’s met de hoogste waardering komt ook voort uit de winnende serie. De andere foto’s die tot de beste drie behoren zijn respectievelijk een industrieel landschap dat vragen oproept bij de kijker en een bijna abstract beeld dat zowel poëtisch als esthetisch is uitgevoerd.

Wij feliciteren de winnaars met hun resultaten en danken alle deelnemers voor hun inspanningen. Tenslotte verdient wat ons betreft ook de organiserende club Oog & Optiek een compliment voor de zorgvuldige en correcte organisatie van deze jaarwedstrijd.

Juryleden:
Louis Visseren en Frans de Boer

De uitslagen zijn hier als pdf te downloaden: 2019RDF-Uitslag

Overzicht fotoclubs en series

Klik op de foto voor uitvergroting.

1e plaats met 83 punten

Haarts Fotocollectief (HFC) uit Aalten
75 jaar vrijheid, waardering voor de veteranen

2e plaats met 81 punten

Fotogroep Expo uit Ede
Schaduwpatronen

Gedeelde 3e plaats met 80 punten

Fotoclub Helios Aalten
Heel Helios bakt

Fotokring Arnhem
Winter

5e plaats met 76 punten

Fotografencollectief De Zutphense
Beweging

6e plaats met 74 punten

Fotoclub Focel uit Elst
Black and white by nature

7e plaats met 70 punten

Fotoclub Oog&Optiek uit Lunteren
Verhalende foto’s over kleding

8e plaats met 69 punten

Fotoclub Objectief uit Ede
Inzoomen op kunst

9e plaats met 64 punten

Creashot uit Oost Achterhoek
Licht in het donker

10e plaats met 59 punten

Fotoclub Velp
Flora

Prijswinnaars individueel

1e plaats met 9 punten

Ineke Nagel
Haarts Fotocollectief Aalten

2e plaats met 9 punten

Pierre Pinkse
Fotografencollectief De Zutphense

3e plaats met 9 punten

Jacqueline Frederiks
Fotokring Arnhem

Foto impressie van de avond