De juryleden 2018 waren Nelleke den Boon, Ad Witte en Jan Donders (voorzitter).

Na het verzoek van de organisatie (FC Objectief) van de Regionale Digitale Fotowedstrijd om als juryvoorzitter op te treden ben ik op zoek gegaan naar mede-juryleden. En die vond ik in mijn eigen kunstkring in Nieuwegein: Nelleke den Boon en Ad Witte. Nelleke is vooral gekwalificeerd door haar betrokkenheid bij de Stichting Kunstmarkt Nieuwegein, waar ze sinds jaren voorzitter is van de selectiecommissie. Ad Witte, BMK en lid van Camera Natura, ken ik van mijn eigen Fotogroep Fotogein als een gewaardeerde natuur- en landschapsfotograaf. Dat was een goede aanvulling op mijn interesse voor ‘mensen’ fotografie. En Nelleke hield ons bij de les door steeds de vraag ‘waarom’ te stellen.

De eerste actie was de foto’s te bekijken zonder te weten wat het thema was, en dan vanuit de foto’s te bedenken wat het thema zou kunnen zijn. Het verbaast niet dat hoe abstracter het thema is, het des te moeilijker is dat uit de foto’s naar voren te halen. Maar we leerden ook van de kracht van de boodschap in de ingezonden series.

Het valt niet mee als club, met leden die ieder hun eigen specialiteit en interesse hebben, een gezamenlijk thema uit te werken en te presenteren. Een som van goede individuele foto’s is nog geen goede serie. Het was duidelijk dat sommige clubs daar veel aandacht aan besteed hadden.

Wat ook opviel was de ‘slordigheid’ waarmee sommige clubs of fotografen omgingen met de kleurprofielen die besloten zijn in de jpeg bestanden. Bij de helft van de foto’s was het kleurprofiel niet gedefinieerd of verkeerd ingesteld. Daarbij hadden velen het AdobeRGB kleurprofiel, wat enkel een goede representatie van de kleuren geeft als de viewer ‘color aware’ is. Bij viewers als IrfanView of GIMP gaat dat dat fout en krijg je een veel fletsere foto te zien dan fotograaf bedoeld heeft. Het is ook de vraag of printcentrales daar goed mee overweg kunnen.

De jury waardeerde de poging van twee fotoclubs (Shooters Beuningen en Creashot) om via enscenering een serie met inhoud en humor te realiseren. Maar alle details in de foto gaan dan een rol spelen, niet het minst dat de modellen hun rol serieus moeten nemen. De fotograaf moet afwezig zijn in het beeld.

De individuele foto’s die de hoogste waardering kregen werden gekenmerkt door krachtige beelden die eenvoudig en helder zijn in hun boodschap naar de kijker. De winnende series kenmerken zich, naast goede individuele foto’s, door een afwerking waar zorg aan besteed is. Dat deze series allen in zwart/wit zijn geeft misschien aan dat hiermee de uniformiteit eenvoudiger te realiseren is dan in kleur. Het was in ieder geval geen vooropgezet doel van de jury om zwart/wit hoger te waarderen.

Onze felicitaties aan alle deelnemers, en vooral de winnaars, voor hun inspanningen en resultaten.

Namens de jury,
Jan Donders, BMK
juryvoorzitter

Red.: Wij hebben het heel goed gedaan met onze serie, want we zijn op een mooie 2de plaats geëindigd!

1 ste plaats: Haarts Foto Collectief met de serie ‘Eenzame schuurtjes in het landschap’.
2 de plaats: Oog & Optiek met de serie ‘Lege, donkere, unheimische straatbeelden’.
3 de plaats: FC Helios met de serie ‘Handen spreken’.

De uitslagen zijn als Excel-bestand te downloaden via ->  Regionale Digitale Fotowedstrijd
(voor zolang ze daar nog staan)

Foto bovenaan de pagina © Meta Vellinga