Mentoraat
Naast de clubavonden zijn er mogelijkheden om je niveau te verhogen door middel van persoonlijke begeleiding in een mentoraat. Een seizoen lang werk je aan een opdracht, begeleid door een mentor vanuit de club of aangetrokken van buiten. Op deze manier verdiep je je in een onderwerp waardoor je in één seizoen een enorme stap vooruit kan maken.

Foto-uitstapjes
Elk jaar organiseert Oog & Optiek twee of drie foto-uitstapjes. Dit varieert van een dagje Delft of Duisburg, Rotterdam of Spakenburg. Behalve om te fotograferen zijn de clubtochten vooral bedoeld om met elkaar een gezellige dag door te brengen, met koffie en gebak in een knus café of een lekkere lunch. Op een clubavond worden de gemaakte foto’s getoond. Het is altijd weer verrassend hoe verschillend leden naar dezelfde dingen kijken en deze in beeld brengen.

Wedstrijden
Oog & Optiek zendt fotoseries in voor regionale fotowedstrijden/beoordelingen en doet als club mee met de Landelijke Bondsfotowedstrijd. Daarnaast biedt de Fotobond ook mogelijkheden om individueel aan wedstrijden en beoordelingen mee te doen.

Expositie
Elk jaar organiseert Oog & Optiek een of twee exposities in de regio. Soms bestaat de tentoonstelling uit ‘vrij werk’ van een aantal leden, soms zijn alle foto’s in het kader van een thema of onderwerp gemaakt.

Bibliotheek
Oog & Optiek heeft een uitgebreide bibliotheek met ongeveer 150 voornamelijk fotokijkboeken die geleend kunnen worden.