Oog & Optiek doet mee in het kader van het Edese project ter herdenking van de bevrijding 75 jaar geleden. Dat doen we met een expositie in De Koepel (opening 11 april 2020).

De Lunterse Kunstkring doet ook mee en vult de buitenruimte met kunstwerken geïnspireerd op dit thema. Eerder hebben we een nieuwsbrief verstuurd met ons idee omtrent de invulling van deze expositie. Nu een wat uitgebreidere tekst ter inspiratie.

Je kunt met dit thema verschillende kanten op:
Kern is de herdenking van de bevrijding 75jaar geleden. Dat betekende ‘bevrijding’ van: bezetting; onderdrukking; honger; gevangenschap; wreedheden; prikkeldraad; tralies, etc.
Je kunt dit min of meer letterlijk verbeelden, maar ook op andere manieren zichtbaar maken:

‘Van donker naar licht’: denk aan de foto van Eugene Smith van de twee kinderen die naar het licht lopen en bedenk varianten.
‘Van gevangen naar vrij’: denk aan de koeien die in het voorjaar voor het eerst naar de wei mogen en probeer varianten te bedenken.
‘Van gebukt naar opgericht’.
‘Van gesloten naar open’.
etc.

Je kunt ook gebruik maken van symbolen, zowel van vrijheid als van gevangenschap.
In de foto, bovenaan het bericht, van Ton Dirven zie je de ‘vogel’ als symbool van vrijheid en de ‘kooi’, het gekooid-zijn als symbool van gevangenschap.

‘Symbolen van vrijheid’: de duif, het vredesteken, de vaderlandse vlag, enz.

Je kunt proberen om het thema in één foto te vangen, maar het is ook mogelijk om, eventueel met een fotomaatje samen, een twee- of drieluik te maken. Daarin kun je de beide kanten samen in beeld brengen:
– Prikkeldraad tegenover bv. een liefelijke bloemenwei.
– Een duistere kale ruimte met in elkaar gebogen figuur tegenover lichte kamer met veel ramen en een open deur naar het licht.
– Tanks, kanonnen, vliegtuigen tegenover bv. spelende kinderen, of fietsende ouderen, picknickende mensen, etc.
Deze mogelijkheid om ‘bevrijding’ in een paar samenhangende beelden te vatten past heel goed in de expositieruimte van De Koepel. De Koepel heeft immers steeds een hoek met drie muurvlakken.

Suggestie:
Pak het samen op met een clubgenoot. Brainstorm erover en maak foto’s.
Daar kan één foto uit voortkomen, maar ook een serietje van twee of drie, of wellicht een langere reeks van nog meer foto’s.
Je kunt de foto’s laten zien en laten bespreken op de clubavond van 16 oktober. Dat is een clubavond waar vrij werk getoond kan worden.
Op de clubavond van 8 januari 2020 staat dit thema ‘bevrijding’ op het programma en dan hopen we dat er voldoende foto’s gemaakt zijn om er een mooie expositie uit te kunnen samenstellen.
Het idee is opgevat om één of meer grote borden buiten de Koepel op te stellen met daarop de aankondiging van de expositie en natuurlijk ook grote foto’s.

Foto boven © Ton Dirven
Foto naast tekst © W. Eugene Smith