Er wordt in deze tijd aan ons gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Om toch fotografisch bezig te zijn en inspiratie op te doen hebben we een aantal interessante websites, tutorials e.d. verzameld.

Ingebracht door Erik van den Elsen

CreativeLive – CreativeLive biedt gratis online seminars en lessen aan. Als je hebt besloten dat je de klasse achteraf wilt kopen voor toekomstig gebruik, kun je dat ook op hun site doen. Ze vermelden elke klas en u kunt zich gratis aanmelden voor zoveel als u wilt.

Click it Up a Notch – Wat echt geweldig is aan deze website, is dat het niet uitmaakt welk niveau je in je fotografiecarrière hebt, je zult hier iets nuttigs vinden. Tips en informatie over fotografie en poseren, informatie over wanddisplays en hoe deze te maximaliseren en allerlei ideeën staan op deze site.

Digital Photography School – We zijn er trots op dat we alle fotografen gratis tutorials, tips en recensies van apparatuur en uitrusting ter beschikking stellen.

PPA.com – The Professional Photographers of America (PPA) heeft aangekondigd dat het de komende twee weken al zijn meer dan 1.1000 online fotolessen ontgrendelt om diegenen te helpen die in quarantaine zijn geplaatst tijdens de COVID-19-pandemie.

Cameranu.nl – YouTube kanaal
Hoe werkt…. – educatief kanaal over diverse onderwerpen, b.v. ‘Hoe werkt sportfotografie’
Portret – een aantal video’s van en door bekende portretfotografen
Landschap – een aantal video’s van en door bekende landschapsfotografen
Natuur – een aantal video’s van en door bekende natuurfotografen
Meer dan een moment – Fotografen vertellen over hun passie
Bas Meelker – Bas Meelker bespreekt in 6 video’s een aantal onderwerpen

DPReview inspiration – YouTube inspiratie video’s

Peter Hurley – YouTube kanaal van bekende portretfotograaf Peter Hurley met talloze instructievideo’s

Nigel Danson – YouTube kanaal van bekende landschapsfotograaf Nigel Danson met talloze instructievideo’s

Ingebracht door Arjan Anraad

Ik heb onlangs Adobe Photoshop de deur uit gedaan en ben overgestapt op Affinity. Een prima alternatief en stukken goedkoper.(als je een beetje gaat zoeken op internet kun je daar meer over vinden) Over het gebruik van Affinity zijn heel veel tutorials te vinden en kun je ook veel leuke en leerzame cursussen volgen.
Zo ben ik onlangs een cursus (geheel gratis) begonnen om smartphonefoto’s te bewerken met Affinity. Wellicht zijn er meer leden geintresseerd om de overstap te maken en/of deze cursus te volgen. Hierbij een koppeling naar achtergrondinfo over Affinity (overigens momenteel in de aanbieding)
Affinity Photo

En een snelkoppeling naar de cursus die ik aan het volgen ben…
Smartphone foto’s bewerken

Ingebracht door Theo Fama

10 Gratis beginners cursussen van Karl Taylor waarin je de 6 essentiële fotografische onderdelen leert begrijpen die nodig zijn om een afbeelding vast te leggen. Je hoeft geen E-mail achter te laten of een account aan te maken… Je kunt direct de cursus volgen.
Gratis fotografie cursus (Engelstalig)

Meer gratis filmpjes op het YouTube kanaal van Karl Taylor (Engelstalig)

Het TV programma Close Up van Avro-Tros heeft diverse documentaires uitgezonden over diverse fotografen. Via deze link kun je een aantal van die, gemiste, uitzendingen terug kijken (je krijgt eerst twee korte advertenties te zien voordat de documentaire begint).
Avro-Tros Close Up gefilterd op: Fotografie

Voor wie fan is van fotograaf en cineast Ed van der Elsken…
Documentaires te vinden op: NPO-Start

B&H Event Space is een verzameling van ruim 600 video’s van foto-evenementen. Diverse fotografen vertellen over hun passie en geven les, workshop of een lezing aan een live publiek. De films duren gemiddeld ruim een uur dus je moer er wel voor gaan zitten, maar hé…. nu hebben we de tijd he…
B&H Event Space (Engelstalig)

Hieronder veel lesmateriaal over Lightroom en Photoshop

Op de website van Adobe zijn veel tutorials te vinden over Lightroom en Photoshop.
Je kunt de tutorials sorteren op beginner of ervaren.
Lightroom Classic tutorials (Engelstalig)
Photoshop tutorials (Engelstalig)

Officiële YouTube kanaal van Lightroom: Adobe Lightroom (Engelstalig)
Officiële YouTube kanaal van Photoshop: Adobe Photoshop (Engelstalig)