Hier is hij dan, de 5 minutenfoto van Arie Maat.

Nadat op de eindejaar avond van 18 december 2019 het rooster voor 2020 werd gepresenteerd, kreeg ik te horen dat mijn 5 minutenfoto op 7 oktober 2020 werd verwacht.
Wegens verschuivingen door de coronacrisis is mijn moment echter naar voren getrokken en ben ik nu al aan de beurt.

Geen probleem, want je zal het niet geloven, de ochtend na de genoemde eindejaar avond sloeg ik de krant open en daar was hij al. Mijn 5 minutenfoto. Daarom hoefde ik nu niet direct meer op zoek naar een geschikte foto, maar was het alleen een kwestie van uitwerken.

Het is wellicht handig eerst nog even de betreffende kwestie in herinnering terug te roepen uit het einde van 2019.
Er speelt al sinds 2010 een belastingdienstaffaire rond de kinderopvangtoeslagen bij het ministerie van Financiën. Toeslagen zijn onterecht afgewezen en uitgekeerde toeslagen teruggevorderd.
De langlopende problemen hadden reeds diverse bewindslieden de kop gekost. Frans Weekers en Eric Wiebes hadden het ook niet gered en het al eerder laten afweten. Tot overmaat van ramp kregen de gedupeerden, in plaats van uitleg over de situatie, dossiers toegestuurd waarin grote gedeeltes waren zwartgelakt en dus niet leesbaar waren. Dit was de bewuste druppel en nu was het de beurt aan Menno Snel de staatssecretaris van Financiën die zich vanaf 2017 met de zaak bezig hield. Hij was destijds door minister Koolmees overgehaald uit Amerika, waar hij een goede baan had bij het Internationaal Monetair Fonds, naar Nederland te komen.
Hij wist echter de chaos bij het onderdeel toeslagen en een compleet mislukte reorganisatie-die hij van zijn voorgangers erfde-niet op te lossen. Na een aantal moties zag hij zich genoodzaakt af te treden. Inmiddels zijn er voor de klus twee nieuwe staatssecretarissen aangesteld, Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief, die het gigantische probleem moeten oplossen. Wordt vervolgd.

Klik op de foto voor beeldvullend formaat.

Nu terug naar de foto.
Het bijschrift is “Gezocht: kop van jut (m/v), voltijd, tijdelijk contract”

Het is een “luchtfoto” die van boven recht naar beneden is genomen, misschien met een drone, waarop diverse journalisten zijn te zien die iemand interviewen. De precieze situatie ten aanzien van de locatie en de ruimtes krijg ik niet duidelijk op mijn netvlies.
Wel is te zien dat de pers massaal is aangerukt om het pijnlijke moment te verslaan. Met statieven, tassen, camera’s, microfoons en mobieltjes wordt de afgaande staatssecretaris Menno Snel door een horde hongerige leeuwen omsingeld.
Kennelijk is hij zojuist naar buiten gekomen en direct overvallen. Door de weerspiegeling aan de onderzijde van de foto lijkt het aantal aanwezigen nog groter. Aan de linkerzijde zijn twee vitrinetafels te zien waarin een aantal documenten wordt tentoongesteld, die eveneens worden weerspiegeld. Hoewel de locatie niet eenvoudig is te interpreteren is het wel een spannende actiefoto met veel rek- en strekoefeningen met de armen waarin de situatie en de omstandigheden duidelijk naar voren komen. Ook is duidelijk dat niet voor iedere situatie een statief noodzakelijk is. Of de meneer helemaal links zijn e-mail aan het lezen is of het interview opneemt is niet duidelijk.

Moraal:
Je ziet het, niet zozeer als je succes hebt, maar zeker wel als je afgaat door de zijdeur van de regering kan je rekenen op voldoende aandacht door de media.

Arie Maat