Beste allen,

Het clubuitje van zaterdag 18 april brengt ons naar de 3 Egmonden. Gelegen in het westen van Noord-Holland.

De bedoeling is dat ieder zijn eigen invulling kan geven aan deze dag. Het begin en het einde liggen vast.

We ontmoeten elkaar om 10.00 uur in Bakkum bij de Johanna’s Hof, gelegen naast het bezoekerscentrum De Hoep. Beiden liggen aan de N513 richting Castricum aan Zee. Volg de A9. Kies afslag Uitgeest, Castricum, Zaandam. Volg daarna steeds de richting Castricum over de N203. Houdt vervolgens de richting Castricum/Castricum aan Zee (N513) aan.
Vanaf die locatie kunnen we in groepjes de 3 Egmonden gaan bezoeken.

https://www.johannashof.nl/
https://www.pwn.nl/bezoekerscentrum-de-hoep

Aan het einde van de middag ontmoeten we elkaar weer. Ditmaal in Egmond aan Zee bij strandpaviljoen Nautilus aan Zee om 17.00 uur, waar we na een drankje op het strand ook gaan eten. Het restaurant is voor rolstoelen bereikbaar. Je kunt vlak bij het restaurant parkeren op een parkeerterrein (Boulevard Zuid). De kans bestaat dat het met mooi weer druk is, dan kan er ook op de Kennedyboulevard geparkeerd worden.
https://www.nautilusaanzee.nl/

De 3 Egmonden bestaan uit Egmond Binnen, Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee. Alle hebben een eigen geschiedenis en zelfs het dialect is verschillend. Achter de duinen liggen de zgn. Geestgronden waarop de bollenvelden zijn aangelegd.

Vanuit Bakkum rijdend richting Egmond aan den Hoef liggen de bollenvelden zowel aan je rechter- als aan je linkerhand. Je kan ze via de hoofdweg soms al bereiken en anders zoek je de kleinere binnenwegen op.
https://egmondonline.nl/activiteiten/bezoek/de-bollenvelden-van-egmond/
https://www.pluktuinbakkum.nl/
https://egmondonline.nl/activiteiten/doen/het-monnikenpad/

Egmond Binnen

Egmond Binnen ligt het meest zuidelijk tussen de duinen en Heiloo. De Sint Adelbertabdij is het grootste gebouw van Egmond Binnen en kan bezocht worden. Op de zaterdagen (14.00 uur) wordt er een rondleiding georganiseerd waar je je bij kan aansluiten. Een jongere groep monniken heeft enige jaren geleden zijn intrede in de Abdij gedaan. Zij brachten ook enkele veranderingen aan in de exploitatie van de Abdij. Van toeristische attractie werd de Abdij weer teruggebracht naar een plaats van bezinning.

Je kan ook zelfstandig over een gedeelte van het terrein wandelen. De kerk is te bezoeken en de Abdijwinkel verkoopt o.a. de eigen gemaakte kaarsen. Bij de Abdij is geen restaurant (meer), maar in het dorp is een kleine herberg waar je kan lunchen.

Bezoeken: 12.00 – 16.00 Abdijwinkel St. Adelbert
Doen: 14.00 uur Rondleiding

https://www.historischegmond.nl/egmond-binnen
https://egmondonline.nl/activiteiten/bezoek/de-abdij-van-egmond-en-de-kaarsenmakerij/
https://www.abdijvanegmond.nl/
https://www.abdijvanegmond.nl/homepage/abdijmuseum/rondleiding/
https://www.herbergbinnen.nl/
https://www.creightonsrestaurant.nl/

Egmond aan den Hoef

Egmond aan den Hoef ligt het meest noordelijk van de 3 Egmonden. Hier stond ooit het Slot op den Hoef. Nu is er nog slechts een ruïne over. Parkeren kan aan de Slotweg voorbij Huys Egmont (deze weg heeft eenrichtingsverkeer). Huys Egmont heeft een klein museum, maar meer bijzonder is de oude boerderij die er bijna naast ligt “Museumhoeve Overslot”. De schelpencollectie is aardig, maar het gebouw is de moeite waard om van binnen te bekijken. Op hetzelfde rijtje ligt een klein café dat vanaf 14.00 uur opengaat

Bezoeken: 14.00 – 18.00 Museumhoeve Overslot
14.00 – 17.00 Huys Egmont
14.00 – 17.00 Galerie Kapberg
14.00 – 02.00 Café ’t Slot

Doen: – Wandeling om en over de ruïne maken. Naast de Slotkapel ligt een kleine begraafplaats.

https://www.huysegmont.nl/buiten
https://egmondonline.nl/activiteiten/bezoek/schelpenkabinet-in-hoeve-overslot/
http://www.cafehetslot.nl/

Egmond aan Zee

Egmond aan Zee is ooit een vissersdorp geweest, maar nu een echt toeristisch stranddorp. De kleine visserhuisjes zijn gebleven, maar er is natuurlijk ook nieuwbouw gekomen in de vorm van hoogbouw langs de kustlijn. Het grote Hotel Zuiderduin steekt boven het dorp uit. Ook de oude Koloniehuizen staan er nog, maar die hebben nu een andere functie gekregen. Naast de kazerne van de reddingsboot ligt de werkplaats van de Egmonder Pinck. Op de zaterdagochtenden wordt er aan het onderhoud van deze platbodem gewerkt en bezoekers (en een vrijwillige bijdrage) zijn welkom. Fotograferen is toegestaan.

Bezoeken: 09.00 – 12.00 De Pinck.
11.00 – 13.00 De vuurtoren Jan van Speijk, als het onderhoud afgerond is.

Doen:
– Wandeling over het strand vanaf parkeerterrein Strand Zuid (Dr. Helleboulevard) naar Strand Noord en via de boulevard, het dorp, en het pad achter het KNRM-boothuis weer terug naar Strand Zuid.
– Verder kan je in Egmond aan Zee een bezoek brengen aan De Prins Hendrik stichting en de Begraafplaats aan het Kerkhoflaantje bij het vlakbij gelegen Vissersmonument uit 1922.
– Vanaf het Torensduin achter het Museum(pje) van Egmond heb je een mooi uitzicht over het dorp.

https://egmondaanzee.org/nl/
https://www.historischegmond.nl/egmond-aan-zee
https://www.pinck.nl/de-pinck/
https://egmondonline.nl/activiteiten/bezoek/museum-van-egmond-en-torensduin/
https://www.museumvanegmond.nl

Je kan natuurlijk ook je fiets meenemen en je auto strategisch parkeren. Vooral Egmond aan Zee is per fiets beter toegankelijk dan per auto. Voor de organisatie betreffende het vervoer is het handig als ik weet wie er mee gaat naar de Egmonden, zodat jullie vooraf met elkaar afspraken kunnen maken.
Het avondeten bij Nautilus moet ik reserveren, dus ik hoor graag van jullie met hoeveel personen je komt.

Graag jullie berichten aan secretaris@oogenoptiek.nl

Met vriendelijke groet,
Ingrid Ten Bruggencate