Op woensdag 22 november 2017 komt deze 26 jaar jonge fotografe over haar werk spreken. Focel (Fotoclub Elst) organiseert dit en leden van de Fotobond zijn van harte welkom. De afdelingslezing zal plaatsvinden in
Onder de Toren
Sint Maartenstraat 34
6661 DA Elst

Aanvang: 20:00 uur

Ilse Wolf over zichzelf: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’ – Pippi Langkous

De eerste keer dat ik dit zei was op mijn zestiende. Een stel uit de buurt gingen trouwen en vroegen mij als fotograaf. ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’ zei ik. Zo bezorgden ze mij mijn eerste betaalde opdracht. Op mijn zeventiende vertrok ik naar Antwerpen om fotografie te studeren aan de Koninklijke Academie voor de Schone Kunsten (KASK). Na twee jaar ontdekte ik dat ik me meer wilde richten op documentaire fotografie en vervolgde ik mijn studie op de Akademie voor Kunst en Vormgeving (AKV) St Joost in Breda. Ik kon steeds meer werken in opdracht en wilde na mijn studeren meteen door kunnen als freelance fotograaf.

Dat lukte. Voor mijn afstuderen op het St Joost in 2014 reisde ik af naar Caldey Island, een bijna onbewoond eiland zonder supermarkt of straatverlichting. Ik woonde er met 12 monniken en 16 eilanders en maakte er een fotoboek over. ‘Weather Permitting’ ligt nu wereldwijd in de winkels, iets wat ik nog steeds moeilijk te geloven vind. Na mijn afstuderen ging ik vol goede moed aan de slag als freelance fotograaf. Ik moest wel, het is zo’n beetje de enige optie in de fotografie-wereld.

Ik dook er vol in. Begin 2015 werd ik gebeld door de gemeente ‘s-Hertogenbosch of ik iemand wist die workshops beeldcommunicatie kon geven. ‘Ik’! riep ik en het pakte fantastisch uit.

Als kers op de taart 2016 werd ik gebeld door BredaPhoto om het ouderenproject te begeleiden. Dit is een van de participatieprojecten van het festival. Samen met ouderen en dementerenden werkte ik aan een gezamenlijke expositie over zelfredzaamheid en mantelzorg.

In 2016 was het thema van internationale fotofestival BredaPhoto in Breda: ‘YOU’. Het ging over de individualisering van de samenleving, het groeiend beroep op de zelfredzaamheid vanwege de terugtrekkende overheid. BredaPhoto vroeg mij om een van de participatieprojecten te begeleiden: het ouderenproject. Samen met de bewoners van seniorenresidentie Het Ruitersbos en verpleegtehuis de Leystroom in Breda bracht ik het thema van het festival in beeld.
Deze expositie, genaamd “Mantel der Liefde”, is het meest dankbare project dat ik tot nu toe heb mogen doen. Ik liet zelf ook een traan toen een man in een rolstoel mijn hand pakte en niet meer dan ‘dankjewel, dankjewel, dankjewel’ kon uitbrengen.

www.ilsewolf.nl
www.mantelderliefde.nl

Foto © Ilse Wolf